Bezid – satul scufundat

Panorama 26

Imagine preluată de pe acest site.

Situat în apropiere de Sângiorgiu de Pădure (județul Mureș), Lacul Bezid a reprezentat cândva un sat de o sută optzeci de case, dar care a dispărut sub ape între 1988 și 1989.

Motivul oficial pentru care satul a fost scufundat este legat de pârâurile Cușmed și Niraj care cauzau numeroase inundații ce amenințau satele și orașele din zonă. Din această cauză, autoritățile comuniste au hotărât să realizeze un baraj de pământ și au luat decizia să instaleze o hidrocentrală sub el.

Alții susțin însă că terenul era nesigur și apos și trebuia să fie astupat cu apă pentru a da forță turbinelor din apropierea barajului. Mai mult decât atât, unii cred cu tărie că prin inundarea satului s-a încercat strămutarea unor comunități religioase din acest loc.

În momentul de față, Lacul Bezid, singurul lac de acumulare din județul Mureș, are o valoare turistică, fiind vizitat de o mulțime de străini. Aceștia sunt atrași de lacul înconjurat parcă de mister, imaginea fiind amplificată de ruinele caselor, care vara ies la suprafață, dar și de vârful bisericii reformate care încă se înalță măreț deasupra Bezidului.

Pe singurul zid ce a rămas dintr-o casă a fost așezată o placă memorială pe care este inscripționat:

„Acum satul Bezidul-Nou se află pe fundul lacului. Foștii locuitori ai celor 180 de case răspândite prin lume îl plâng și azi. Slujitorii servili ai fostei dictaturi l-au demolat și l-au inundat. Astfel au desființat o comunitate unică din punct de vedere istoric și religios – în care au trăit laolaltă familii de diferite naționalități și credință, în deplină înțelegere și bună pace, de-a lungul secolelor. Rugile romano-catolicilor, unitarianilor, greco-catolicilor și ale sabatarianilor ardeleni s-au muțit pentru totdeauna. Acest loc să fie simbolul toleranței între religii”.

Dacă sunteți pescari înrăiți, aici vă puteți găsi liniștea sufletească, căci lacul este cunoscut și pentru varietatea de pești. Bogăția piscicolă a lacului este formată din următoarele specii: crap, caras, somn, biban, șalău, roșioară, scobar, plătică ș.a.

Panorama 28

Panorama 20

Imagini preluate de pe acest site.

bezid_03

bezid_06

bezid_13

Imagini preluate de pe acest site.

biserica-din-lacul-bezid-11

biserica-din-lacul-bezid-05

biserica-din-lacul-bezid-06

Imagini preluate de pe acest site.

În încheiere, vă las cu un video drag mie ce l-am filmat anul trecut de 1 mai, la Bezid.

Până data viitoare, rămâneți pozitivi și nu uitați, România merită să fie descoperită! 🙂

 

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți și alte articole pe această temă, alăturaţi-vă, printr-un simplu Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de Facebook (click aici).

Vă mulțumesc pentru timpul acordat!

Un gând despre &8222;Bezid – satul scufundat&8221;

  1. Dupa parerea mea articolul este OK, titlul articolului insa este gresit. Asa cum reiese si din inscriptia placi memoriale, satul scufundat este Bezidul Nou si nu Bezid. Satul Bezid exista si astazi si se afla la aproximativ 2 km distanta de lac.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s